Tamarack jacket från Grainlinestudio

Min största, svåraste, häftigaste projekt någonsin är min Tamarack jacket från Grainlinestudio. Jag såg detta jackan ca 1 års sen på Instagram. Då hade jag min IKEA symaskin och kändes inte riktigt som ett passande plagg att sy på den.

IMG_20170918_140444_531.jpgNär jag köpte min Opal början av 2017 så beställde jag mönstret till jackan på en gång. (Du hittar den hos http://www.fagert.se, eller så klart går att köpa pdf också, men jag är inte riktigt fan av massa klippning och tejpning.)

Enligt försäljaren skulle gå utmärkt att quilta ytan något övermatare, men jag blev så nyfiken på det och läste på flera blogg att det går mycket lättare med den.

Den svarta yttre tyget köpte jag hos Stoff och Stil, tills fodret är från Voal (Ungern). Jag hade inget särskilt tanke vad jag skulle sy med de, men när jag bestämde mig att påbörja min jacka så kändes perfekt för det. Enligt beskrivningen behövs ”high quality quilt batting”. Det hade inte i Stoff och Stil men fick rekommendation att använda thermovadd (yapp, den som du har till ugnsvantar) istället. Jag använde ett lager av det. Jag tycker att det funkade rätt bra för mig, dock jackan ser lite stelt ut.

 

Jag väntade ganska länge med att börja sy den, för jag kände mig inte tillräckligt duktig och redo för det. Jag provquiltade ett grytunderlägg i våras och blev rätt nöjd med resultatet, men kände jag mig ändå rätt feg. Nu vet jag att det handlar rätt mycket om att våga ge mig på saker som jag inte har gjort förr.
Grainlines egen sew along ger väldigt bra stöd med hur du ska quilta, sy fickan, eller med bandkantningen.

20171118_200452.jpg

20171105_171601.jpg

20171113_130555.jpg

Däremot jag hade lite svårt att välja storlek (som vanligt)  alltid hamnar på typ 3 olika storlekar enligt tabellerna). Till slut valde jag faktiskt att gå ner ett storlek, då jag såg några tjejer som tyckte att den var stor i storleken, och jag är väldigt glad att jag gjorde det. Jag får fortfarande plats för en tröja under jackan.

Tog verkligen rätt beslut när jag köpte mitt Opal. Sen dess har jag aldrig behövt bry om att klippa tråd (tänk hur många klippning det skulle ha varit), behövt aldrig justera trådspänning eller pressarfotstryck. Jag valde medium tjockt vävt tyg, och rak sömn vid quilting, samt tjock vävt tyg när jag kantbandade. Dock övermataren, och massår av nålar och clips mitt undertyg flyttade på sig jämt. Nu vet jag att jag borde ha använt spraylim.

Det tog 2 månader och 1 vecka för mig (om jag skulle ha valt ett förquiltad tyg och inte syr på några fickor, jag tror det skulle ha gått att fixa den under ett helg ( Jag syr väldigt långsamt 🙂 ) att sy klart min jacka, men det var verkligen värt att ta det lugnt och försöka ta steg för steg. Jag menar ”welted pockets” de skrämde mig ordentligt. Att klippa mitt i plagget kändes som ett mardröm, men vilken lycka det var när jag insåg att den faktiskt går åt rätt håll.

Jag vill gärna sy en till jacka senare. Tänker förlänga mönstret då och sy en knälång kappa.

20171119_114837.jpg

20171119_115141.jpg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s